Thursday, July 27, 2017

Ulasan filem Janna Nick: HACKSAW RIDGE

I just watched Hacksaw Ridge. The movie was so damn good... #JNMOVIEREVIEW bagi 5/5. Walaupun masa ai nak tengok tu kawan ai kata dah ada HD online. Worth to watch. Ai jatuh cinta dengan Desmond Doss tu. Ada tak lelaki macam tu?

Pi la tengok! Dia kisah sebenaq. Pasai perang kat Okinawa. A biography-genre-movie tapi tak meleret and tak lembap... Ai sukaaaaaaa

#sayangketatsendatpadat

Thanks @hazreenhakim bagi wrap awai boleh tengok movie. Esok ai lambat sikit sampai set tau. TQ.

5/5

Plot: Mengisahkan tentang kisah sebenar seorang askar medik, Desmond Doss, yang telah menyelamatkan 75 orang ketika Perang Okinawa pada Perang Dunia II tanpa melepaskan sebarang tembakan. Dia merupakan satu-satunya askar Amerika yang berada di barisan hadapan ketika Perang Dunia ke-2 tanpa senjata yang mana dia percaya membunuh adalah salah. Doss kemudian menjadi orang pertama menerima Medal of Honor tanpa menembak ketika perang.

Bahasa: Inggeris
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 16 Februari 2017
Genre: Aksi / Biografi / Drama
Durasi: 2 Jam 19 Minit
Pengedar: Walt Disney Pictures
Pelakon: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving
Pengarah: Mel Gibson

Ulasan Janna Nick terhadap filem Dunkirk arahan Christopher Nolan yang menggegarkan internet

You gotta give a hat to Janna Nick. Sebab dia ialah peminat filem. By means, pergi ke panggung dan tonton filem. Bukannya download. Walaupun dia review macam retard untuk memenuhi kehendak laras bahasa peminat-peminatnya yang tak tinggi dan deep.

Sebelum ini Janna pernah review filem lain. Dunkirk bukan kes pertama dia tertidur di panggung. Dia tertidoq dengan filem In The Heart of the Sea. Bukan kali pertama review filemnya negatif. Janna pernah tak boleh pergi dengan filem The Nice Guys (lakonan Ryan Gosling dan Russel Crowe, arahan Shane Black) yang aku suka, dan Janna salahkan IMDB yang memberi rating tinggi dan kata IMDB (yang sebenarnya kumpul rating pembaca) sebagai penipu.

Sejujurnya aku pun ada juga filem yang aku tertidur menengoknya (Mirrormask is one of them) tapi final blow bagi Janna ialah dia tak bagi bintang kat Dunkirk dan suruh fans dia "elakkan tengok Dunkirk" which pisses people off. Kalau dia kata tak suka Dunkirk dan bukan taste dia ok je rasanya. Tapi the fact that dia baru dapat job berlakon drama dengan Fattah Amin iaitu adaptasi drama Korea bertajuk Coffee Prince was used by the so called "defenders of the faith" to against her.

Ada yang kata Janna Nick tak suka filem perang tapi sebenarnya tidak kerana Janna Nick pernah memberi ulasan dan rating positif pada filem Hacksaw Ridge yang anda boleh baca di sini.

Di bawah pula ialah ulasan Dunkirk dari Janna Nick yang telah menggegarkan internet:

Ai tengah tengok cerita #dunkirk dah nak habis dah..@kissyanick gedik sangat nak tengok sebab HARRY STYLE BERLAKON!!! Ai tengok cuba nak digest sampai ai rasa ai macam kebodohan teruk. Pastu ai decide untuk tidoq.. Ai bangun tidoq sambung tengok lagi tapi masih buntu... Maka ai pun ajak @irisrose2015 keluar dari panggung wayang, maka terhasil lah gambaq ni... So ai tak mau bagi bintang kat cerita ni... Kalau boleh elakkan tengok, tapi citarasa masing-masing. Kalau suka tengok cerita macam ni, pi la tengok. Genre dia ok. Penceritaan dia tu... hmm sedehhhhh.

#sayangketatsendatpadat

Ulasan filem Janna Nick : The Nice Guys

Lama tak #JNmoviereview kan sebab dok check kat IMDB mcm tak dak movie yang best..semua below 3***... Tapi tadi gatai tangan check rating The Nice Guys kat IMDB (4****) selalu kalau IMDB rate 4 stars tu dah tahap ok sangat...

Tapi hari ni ku kena tipu dengan IMDB... #theniceguys tak best ok... Cara dia nk sampaikan misteri tu terlalu deeeeepppp! Banyak cakap...so #JNmoviereview bagi ** saje... boleh la layan cuma kena fikir lebih sikit + ngantuk sikit.

Esok sapa nak dating dgn gf/bf cari la cerita lain.. X-MEN ka ok tata goodnite @janna_nicker #sayangketatsendatpadat

2/5

Nota kaki: Janna Nick yang tipu. Filem ni tak sesuai untuk orang yang lemah fikirannya seperti Janna. Macamana industri filem nak maju. penonton malas berfikir. Tengok la director. Shane Black kot. Bukan Ahmad Idham. Peminat-peminat Janna Nick pun semuanya bodoh belaka! Siap ada yang ingat IMDB tu 1MDB! Nampak benar minat Janna bukan sebab minat seni filem tapi lapaq burit!

Plot: Berlatarkan Los Angeles pada tahun1970an, penyiasat persendirian Holland March dan penguatkuasa Jackson Healy perlu bekerjasama untuk menyelesaikan kes kehilangan seorang budak perempuan. Ketika menyiasat mereka mendapati satu konspirasi yang mengejutkan membabitkan orang-orang ternama.

Bahasa: Inggeris
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 26 Mei 2016
Genre: Misteri / Ngeri
Durasi: 1 Jam 56 Minit
Pengedar: TGV Pictures
Pelakon: Ryan Gosling, Matt Bomer, Russell Crowe, Kim Basinger
Pengarah: Shane Black

Thursday, July 20, 2017

Vokalis Linkin Park mati bunuh diri, Chester Bennington tamatkan hidupnya dengan menggantung diri

Vokalis band nu metal Linkin Park, Chester Bennington mati selepas membunuh diri dalam usia 41 tahun, menurut laporan TMZ. TMZ melaporkan Bennington menggantung dirinya di kediaman Palos Verdes Estates yang terletak di L.A. County.

Bennington sebelum ini bergelut dengan ketagihan dadah dan alkohol. Dia pernah berkahwin dengan hasil perkahwinan dikurniakan enam orang anak.

Bersama Linkin Park, mereka terkenal dengan lagu hit One Step Closer, Numb, In The End, Crawling, Somewhere I Belong, Breaking The Habit dan What I've Done. Chester pernah menggantikan tempat Scott Weiland sebagai vokalis Stone Temple Pilot.

Album terakhir Linkin Park bersama Bennington, One More Light, melahirkan single Heavy yang agak lari dari konsep muzik Linkin Park sebelum ini mendapat kritikan peminat walaupun muzik Linkin Park diakui sering berubah.

Wednesday, July 5, 2017

Ansel Elgort, Lily James dan Edgar Wright bakal ke Malaysia mempromosi filem Baby Driver

Temui para pelakon dan pengarah filem terbaru edaran Sony Pictures, BABY DRIVER iaitu Ansel Elgort, Lily James dan Edgar Wright (Scott Pilgrim Vs The World) yang bakal berkunjung ke Malaysia dalam satu acara karpet merah dan tayangan perdana di Pavilion, Kuala Lumpur pada 17 Julai ini.

Sinopsis filem: Seorang pemuda yang mempunyai skil memandu yang bagus dipaksa untuk bekerja dengan seorang ketua penjenayah. Dia kemudian mendapati dirinya telah terlibat dalam satu rompakan yang mengancam hidup, cinta dan kebebasannya.

Tarikh Tayangan: 20 Julai 2017
Genre: Aksi / Komedi / Jenayah
Pengedar: Sony Pictures Entertainment
Pelakon: Ansel Elgort, Lily James, Jamie Foxx, Jon Hamm, Kevin Spacey, Eiza González
Pengarah: Edgar Wright

Thursday, June 29, 2017

Ulasan filem TRANSFORMERS: LAST KNIGHT oleh Billy Tio

Spoiler Alert

1. As stupid as one could have imagined this movie is. Plot bodoh involved Camelot, knights of round table, Lancelot, MERLIN dan lain2. Tetapi majority of the film looks like Terminator Salvation dengan CGI yang tidak sebaik Terminator Salvation. After watched this trashy film, you rasa Terminator Salvation should win Oscar best picture.

2. Startnya filem ni = completely copycat opening war sequence of Ridley Scott's Gladiator, perang Germania itu. Tapi cinematography filem Last Knight ini terlampau teruk dengan camera work yang focus on close up shots, sangat memalukan cinematography dia...sial.

3. Sir Anthony Hopkins not able to add anything to this already completely rotten film. Even with his fly high blow up kematian, did not help at all.

4. All the jokes = lame dan insulting our IQ. This is expected from si Bay itu.

5. Filem ni ialah lebih kurang 25 advertisements stiched together jadi 1 movie...u got what I mean?

6. CGI effects walaupun good Tapi tidak sebagus CGI Terminator Salvation. Dengan camerawork selalu focus close up shots....lemah.... Tak syok tengok....no moments yang OK. Manusia free fall tak habis habis di ending lagi sial...over stretched over do over killed. Already is as worst as Age of Extinction.

7. Worst movies of the year so far...TIED WITH THE MUMMY...

Rating: 0/10 for this trashy film. Same level with The Mummy by Tom Cruise. Tidur in cinema is a sure thing.

How you feel bout this movie? Highly NOT recommended

Sunday, June 11, 2017

Mr. Os melakukan aksi stunt sendiri dalam filem Kembar Siam yang jauh lebih hebat daripada Fattah Amin

Dalam satu babak filem Kembar Siam (1988), Mr. Os (Allahyarham) pernah terjun dari menara air berketinggian bangunan dua tingkat. Ini menunjukkan beliau boleh berlakon dan beraksi lasak dalam filem, tidak seperti pelakon lelaki sekarang. Dah la lembik, menangis meraung-raung ditinggalkan kekasih malah kaku, keras, mangkuk hayun dan 99 patah kayu lagi semasa berlakon. *

Filem Kembar Siam arahan A.R. Badul menceritakan tentang seorang pemuda kampung bernama Yusop yang berhijrah ke Kuala Lumpur dengan tujuan untuk menjadi seorang superstar. Satu hari ketika di sebuah pusat snooker, Yusop terserempak dengan Os, seorang selebriti terkenal di mana wajah mereka seiras seperti kembar. Mereka kemudiannya bertukar identiti kerana Os mahu mengelak dari diburu oleh peminat-peminatnya. Dari situlah berlakunya pelbagai kekeliruan. Selain Mr. Os, filem ini turut dibintangi oleh Ziela Jalil, Isma Alif, Sheila Rusly dan Hussein Abu Hassan.

Filem ini adalah di antara filem-filem tempatan yang menggunakan seorang pelakon untuk berlakon dua watak (double role) selain Tan Sri P Ramlee dalam filem Anakku Sazali dan Mat Sentol melalui filem Mat Raja Kapor. Kiranya macam Shah Rukh Khan dalam cerita Duplicate atau Van Damme dalam Double Impact lah. Ini menunjukkan filem tempatan telah lama 'advance'.

Alfatihah untuk arwah Mr. Os.

* sumber: FB Norshah Madi

Kenali Sarah Danielle, gadis Wechat yang digoda oleh pelakon Syukri Yahya dengan ayat "Masuk bilik cepat! Nak tengok boobies!" yang membuatkan penyokong Syukri Yahya yang berhijab dengki gila

Tergelak baca komen² perempuan yang menyebelahi Syukri Yahya. Mengaku sajalah Sarah Danielle ni HOT GILA BABI kot! Aku pun terbeliak biji mata ni haa, gurl damn fineee, yo ass ain't got shit on dis chick. Buta ke... dengki? Oh.... dengki.

** Klik di sini untuk mendapatkan ID Wechat Sarah Danielle **

Hahahaha. She beautiful. Yang komen pun macamlah Syukri Yahya tu maksum sampai tak pernah buat salah? Hahahahaaha. Laju je nak backup jantan. Padahal yang komen tu tudung litup. Dah tu cakap this girl tak lawa. Aik??!!

DP Wechat kita pun cantik, wak. Kenapa Syokeri Yahya tak nak add ek??? Shittt!

She is hot. No doubt about it. I think she wanted to post her dislike to such act by that particular actor (whoever the shit he is) is just her way of telling others to not fall and be fooled by him. She didn't go to some tabloid compny and spread the news. The internet just picked up on her post je kot. I don't find a fault there.

Whatever it is memang minah ni hot. Tak lama lagi dapat banyak job dia. Hahaha! Rezeki uolss.

I don't really care what this girl is up to and whether that Syukri dude played with his chonchon while looking at her pictures but nigguh plis...  these ladies yang komen kata dia "tak lawa", they all need a reality check! Give credit where its due this chicka here is da chica chica woot woot!

"Nak tgk boobiess." Die...

IKR????" "Hey baybee, me konkon gettin stiff, lemme see some bonbon". Blergh...

"Perempuan cantik selalu diuji..."

Antara quote paling tepat aku dengar tahun ni. DD memang legend.

Memang dengki sebab budak tu lawa kot. Whenever I read "takde la lawa mana I cringe... Spoken with full of jealousy. Ke dia punya tahap lawa tu memang Miss Universe punya jenis?  Kalau tahap itu je diorang nak kata lawa, shows how unrealistic these freaks in the hijabs are.

Pelakon Julia Perez mennggal dunia tapi aku tak kenal pun dia siot! Siapa dia ni?

Kat news feed aku kecoh pasal Julia Perez meninggal dunia. Aku tak tahu Julia Perez tu sapa, ingatkan penyanyi lama Malaysia, sekali aku google then dalam kepala cam "Oh....ok.."..........................

Aku kalau Chris Cornell meninggal aku kenallah.

Mungkin kecoh sebab sebelum dia sakit ada satu show di televisyen Indonesia yang menilik nasib dia. Mungkin... Ada satu show tu, masa tu dia sihat lagi. Tilik nasib yang dia akan sakit apa entah. Tapi cerita dia sakit ni sedih la jugak. Aku pun baru baca.

Serious ar? Menakutkan siot.

Julia Perez atau mesra dengan panggilan Jupe meninggal sebab cancer cervix. Dia terkenal di Indonesia sebagai Ratu Dangdut yang hit dengan lagu Belah Durian. Jupe pernah menimbulkan kontroversi dengan provokasi yang mengatakan dia nak pakai coli laser untuk menyilaukan mata penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat. Aku tak tahulah macam mana bentuk coli laser tu. Aku tertunggu juga nak tengok masa siaran langsung dulu tu tapi tak ada cahaya laser di celah-celah. Mesti memancar-mancar. Oooowh....

Aku pernah berlakon dengan dia. Nice person in spite of what people gossip about her. Ko artis popolar kot, Joe. Agak pelik tak kenal beliau. Aku sendiri pun dulu tak kenal siapa dia tu.

Friday, June 9, 2017

Ulasan filem The Mummy (2017) oleh Billy Tio : "Abang Tom Cruise jatuh standard..."

Amaran: mungkin mengandungi spoiler

1. Long time tak pernah watch so trashy film in cinema.

2. Mr. Cocky yang survive a plane crash ada jugak seekor "side kick" yang ikut dia ke merata tempat. Lebih kurang macam cartoon Disney punya side kick... are you serious?!

3. Memang pun cerita yang nobody care langsung, tetapi pun tak payah duk flashback dengan jumpscare selalu....sampai meluat tengok bayangan otak si cocky ITU.

4. Abang Cruise jatuh standard untuk berlakon dalam filem teruk ni. For Tom Cruise fans, this is deepest condolences, your idol is very low in standard now, due to this film, Tom Cruise should be inferior to Brad Pitt for now I guess.

5. Yang masuk panggung semata mata untuk CGI pun kecewa, sebab filem teruk INI CGI dia sangat biasa saja. Jangan harap CGI macam Jurassic Park ataupun Brendan Fraser punya Mummy ori. Terbukti yang Jet Li punya Mummy Tomb Dragon pun bettercthan Tom Cruise Mummy.

6. Music skor pun macam teruk, lakonan mummy sekadar ikat tangan buka mulut luas luas untuk keriau saja. Cinematography pun seteruk jalan cerita. Dapat pelakon Oscar winner Russell Crowe berlakon sebagai badut cam nie pun ado.

Filem ni epic FAIL, sangat teruk, filem Cruise yang paling teruk. Markah "0" utk filem yang buruk ni.

You like Mummy 2017?? Share your view pls..

Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 8 Jun 2017
Genre: Aksi / Pengembaraan / Fantasi
Durasi: 1 Jam 50 Minit
Pengedar: United International Pictures
Pelakon: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Russell Crowe
Pengarah: Alex Kurtzman

Tuesday, June 6, 2017

Ulasan filem Anak Mami Nasi Kandaq (2016)

1. Sepanjang 1 jam 37 minit filem ini berjalan hati aku meronta ronta nak keluar dari panggung. Rasa terseksa batin sepanjang filem ni. Tiada satu perkataan pun yang mampu menggambarkan jengkel dan jijiknya aku terhadap filem ni.

2. Aku tonton juga dua filem francais anak mami terdahulu, Anak Mami The Movie dan Anak Mami Kembali. Aku secara peribadi merasakan kedua filem ini kelakar dan ada tujuan. Filem Anak Mami Nasi Kandaq bermula dengan masalah yang cukup kuat pada aku untuk dijadikan premis filem, tapi akhirnya hilang arah dan tujuan. Entah apa objektif setiap watak dalam filem ini pun aku tak tahu.

3. Kenapa perlu semua watak bila nak berinteraksi perlu menjerit jerit dan bersuara nyaring disertai dengan lenggok badan yang sangat komik? Adakah Anak Mami semuanya begitu? Tidak cukup dengan watak perempuan yang komikal, ditambah pula watak BAPA dan sidekicknya yang berperangai kebudak budakan.

4. Suntingan yang cukup teruk. kalau aku jadi lecturer di fakulti filem, aku akan gagalkan student yang buat editing yang aku kira tahap masuk televisyen pun tak boleh ni. Dah la color grading buat sendiri sampai over exposed, transition merapu, tempo lari, graphic teruk, macam kera baru dapat Final Cut Pro.

5. Aku tak pasti dari mana Razak Mohaideen dan FiTA Studio UiTM dapat duit dan berapa dia dapat untuk filem ni, Tapi takkan lah nak dapatkan audio yang bagus pun susah? Level bersepah! Dengan sekejap naik sekejap turun. Aku perasan ada part tu siap bergaung macam pakai built in mic dalam DSLR je. Weh produksi drama YouTube pun sound lagi power dari engkorang.

6. Dari segi setting pulak, apa mahal sangat ke nak bawak production team pergi ke Pulau Pinang untuk proses penggambaran? Penggambaran sepenuhnya dilakukan di Shah Alam dan DOP dengan Art Director tak perasan agaknya yang diorang ter-shoot segala papan tanda dekat background. At least try lah elak papan tanda. Agak agak la.

7. Aku cukup kecewa dan cukup sedih dengan filem ni. Besar besar tulis nama UiTM di awal filem dan keseluruhan filem ini menjengkelkan, cukup hodoh dan tidak melambangkan keilmuan tahap kesusasteraan mahasiswa universiti. Aku tak tahu apa perasan student FiTA bila tonton filem ni, tapi apa yang aku tahu, Razak Mohaideen memang biadap bila buat filem macam ni dan bawak nama institusi pengajian tinggi begini dengannya.

Rating: 0.5/5

Cukuplah David Teo seorang saja bodohkan Melayu dalam filemnya.

* dipetik dari group Facebook Movie Addict

Friday, June 2, 2017

Ulasan filem: BoBoiBoy The Movie

Jika saya realistik dalam hal mengulas Boboiboy bermula dengan study macam mana Nizam dan team start dengan Upin Ipin dan kemudian Boboiboy, ia agak impresif juga, di sebalik kekurangan mereka. Contoh; staf tak ramai, teknologi tak setinggi produksi luar. Mainly guna software yang boleh dapat di pasaran berbanding produksi luar yang siap ada R&D untuk kemaskini grafik.

Dan kebanyakan mereka ialah graduasi IPT tempatan,  belajar sendiri di bawah produksi kecil. Memang nampak kekurangannya (efek percikan air contohnya) tapi tak menjejaskan pengalaman aku menontonnya. Ceritanya simple pun kerana ia cuba stick to siri TVnya dan dalam masa yang sama tak alienate penonton baru (kerja sukar sebenarnya) jika dibandingkan dengan Pixar yang buat standalone feature story yang kita hanya baru kenal mulai filem tersebut (Pixar sendiri tak dapat lari dari dikritik melalui filem sekuelnya yang tak sehebat filem pertama dan perangkap mengulang / kitar semula idea lama).

Aku juga tak boleh deny the fact kita sebenarnya baru nak bertapak dalam dunia animasi 3D tapi aku harap yang berkerja dalam bidang ini ialah yang benar-benar mencintai kerja ini, bukan sebab ada agenda lain.

Anyway  BOBOIBOY is a grower to me. Kudos buat Animonsta.

Plot: Sekumpulan makhluk asing bernama Tengkotak tiba di bumi dan menculik Ochobot. Mereka mahu menggunakannya untuk mencari Sfera Kuasa yang tersembunyi di bumi. BoBoiBoy dan kawan-kawannya perlu menyelamatkan Ochobot dan membongkar rahsia di sebalik Sfera Kuasa tersebut.

Tarikh Tayangan: 3 Mac 2016
Genre: Animasi
Durasi: 1 Jam 40 Minit
Pengedar: PRIMEWORKS STUDIOS
Pelakon: Nur Fathiah Diaz, Anas Abdul Aziz, Dzubir Mohamed Zakaria
Pengarah: Mohd Nizam Abdul Razak

Wednesday, May 31, 2017

Pendaratan cemas MH128: selepas MH370 dan MH17, ini nahas pesawat Malaysia Airlines yang terbaru pula?

Semoga semua yang di dalam Malaysia Airlines MH 128 dari Melbourne dapat meneruskan kehidupan tanpa sebarang trauma.
Apa sudah jadi dengan dunia ini? Apabila Ramadhan menjelma, tiba-tiba saja muncul mereka-mereka yang akan mengganggu keamanan Ramadhan...

Sebahagian catatan di internet:

Flight MH128 makes emergency landing in Melbourne after passenger tries to enter cockpit - source: 9news.com.au

Penerbangan dari Melbourne ke Kuala Lumpur. Semuanya selamat. Seorang suspek warga Sri Lanka cuba memasuki cockpit dan katanya ada bahan letupan tapi dia berjaya dihalang.

Melbourne Airport says both runways now open after Malaysia Airlines mid-air bomb scare, some flights could face minor delays. @abcnewsMelb
Sumber: twitter.com/jameshancockABC

Families of passengers on #MH128 say passengers tackled a man who tried to enter the cockpit mid flight @abcnews @abcnewsMelb

Source: twitter.com/Isk137

News Breakfast (@BreakfastNews):We'll be bringing you all the latest on #MH128 and the security scare at Melbourne Airport this morning. WATCH:ab.co/2nYkgCN

Sumber: twitter.com/BreakfastNews

LUBNAN HARAMKAN FILEM WONDER WOMAN LAKONAN WARGA ISRAEL YAHUDI LAKNATULLAH DAN BEKAS ASKAR ZIONIS, GAL GADOT

1. Sebelum ini Kementerian Ekonomi Lubnan digesa mengharamkan filem terbaru keluaran Warner Bros iaitu Wonder Woman, sebuah adaptasi dari watak DC Comics yang dibintangi Gal Gadot.
2. Gal Gadot ialah warga Israel. Lubnan memang diketahui menentang Israel termasuklah memboikot produk keluaran Israel selain melarang rakyatnya memasuki negara itu.
3. Krisis Israel - Lubnan pernah berlaku yang menyaksikan Perang Lubnan 2006 juga dikenali sebagai Perang Israel-Hezbollah 2006 dan di Lubnan sebagai Perang Julai dan di Israel sebagai Perang Lubnan Kedua. Ianya satu konflik bersenjata selama 34 hari di Lubnan dan utara Israel. Pihak bersengketa utama adalah pejuang Hezbollah dan tentera Israel. Konflik bermula pada 12 Julai 2006, dan berlanjutan sehingga satu gencatan senjata yang ditaja oleh Pertubuhan Bangsa Bersatu berkuatkuasa pada pagi 14 Ogos 2006, meskipun ia secara rasminya berakhir pada 8 September 2006 apabila Israel menarik balik sekatan laut ke atas Lubnan.Alasan Israel menyerang Palestin dan Lubnan kononnya mencari 2 tenteranya yang ditawan oleh Palestin.
4. Sebelum ini akhbar The Daily Star melaporkan, kementerian itu sedang melihat ‘mana-mana yang perlu’ untuk memastikan filem tersebut tidak ditayangkan di negara mereka.
5. Gal Gadot pernah berkidmat dengan tentera IDF  Israel dengan pangkat sarjan selain turut menyatakan sokongan kepada pasukan keselamatan itu yang mengetuai serangan ketenteraan terhadap Gaza. Dia juga pernah dimahkotakan sebagai Miss Israel 2004 ketika berusia 18 tahun.
6. Sebelum pengharaman juga, sebuah kumpulan aktivis bernama Campaign to Boycott Supporters of Israel – Lebanon telah melobi pengharaman ini kerana penglibatan Gal Gadot sebagai pelakon utama yang terang-terangan menyokong dasar perang Israel.
7. Ironinya, watak Wonder Woman lakonan Gadot ialah agen keamanan di mana dia muncul untuk menghentikan Perang Dunia Kedua yang pernah melanda dunia abad lalu.
8. Pengharaman ini berkuatkuasa beberapa jam selepas tayangan perdana Wonder Woman di Lubnan pada malam Selasa yang lalu.
9. Menurut majalah Variety, kumpulan Campaign to Boycott Supporters of Israel – Lebanon pernah melobi kementerian untuk mengharamkan filem Batman v Superman: Dawn of Justice yang juga lakonan Gadot tetapi tidak berjaya. Filem-filem lain lakonan Gadot sebelum ini seperti Fast & Furious 6, Furious 7 dan Triple 9 pernah ditayangkan di Lubban dan pernah box-office.
10. Filem Wonder Woman telah mendapat ulasan yang positif di laman web Rotten Tomatoes (97% setakat ini) tetapi menurut seorang pengkritik di grup filem Facebook Movie Addict bernama Billy Tio, markah ini agak keterlaluan dan 'overrated' walaupun dia ada memberi pujian yang agak melebih juga (boleh baca di http://filmsucker.blogspot.com/2017/05/ulasan-filem-wonder-woman-oleh-billy.html).

----------------------------------

Wonder Woman, filem adaptasi watak DC Comics ini akan mula tayang di pawagam seluruh negara pada 1 Jun 2017 edaran Warner Bros. Pictures.

Trailer : https://youtu.be/1Q8fG0TtVAY

Ulasan filem WONDER WOMAN oleh Billy Tio (Movie Addict Facebook group)

1. Spoiler Alert

2. Closely resembles the presentation style of slow MO/ fast MO and dark comical tone started by man of steel. But, its slow MO is more acceptable and more effective. Dengan tone dark dan style yang lebih komikal (mirip dengan comic/ cartoon), you dont expect the realistic landscape dunia sekarang yang dipapar oleh Captain America Winter Soilder. Wonder woman tidak follow tone of Winter Soldier or Civil War. Thus, you can expect less action of broad daylight.

3. Director pompuan yang expert dalam membikin dan menyampaikan cerita. Pompuan ni betul-betul has real intention untuk mencerita. You can expect good story and effective narration. In term of cerita, this is complex one and under current by an effective love story as well, untuk penonton yang cuma harapkan aksi bodoh, CGI melampau, kau akan disappointed, yang ni lebih kepada cerita yang effective.

4. Director tidak membuat lucu yang paksa, not doing funless unfunny joke, most of the jokes are valid, and felt natural. Kudos! You dont expect the kind of jokes like wearing only underwear into a museum.

5. Filem yang bagus also due to Gal Gadot. Dia berjaya as wild as Angelina Jolie dan Sigourney Weaver, and jauh lebih cantik daripada kedua-dua tu. Chemistry dia dengan Kapten James T Kirk memang very effective. Chris Pine delivered lebih daripada APA yang dia deliver dalam Star Trek. Yes! Dia naked!!! Pompuan please close your eyes.

6. Villain yang better than Doomsday but dont try to compare to The Joker or Catwoman or The Penguin or Winter Soldier. Villain part is so so only, and very less developing.

7. CGI yang good but not the best. Limitations set by dunia DCEU yang sentiasa gelap dan mirip comic tak mirip real world of Chris Nolan dark knight, tak mirip Winter Soilder. You can expect the tone of Captain America The First Avengers. But, thank God, dark scene pun CGI can clearly be seen. Tiada dark dark yang hide CGI ineffective. Semua clear cut dan tak blur blur, tu yg penting.

8. Gal Gadot setaraf Christopher Reeves. No doubt. Lahir untuk play WW role. Awesome she is. If I buy Blu ray, I may kiss her face on my TV...likely do so.

9. Filem dibikin dengan good pacing dan flow very smoothly. You dont expect sini putus sana putus kind of bad editing appeared in Batman v Superman. Here it is very smooth, director nak you tengok movie, bukan tengok advertisements or trailer. Smooth....tapi, ending a bit rush, dengan villain yang potong markah.

10. Overall is a good movie that everyone deserved. Not just for DC fans, all can enjoy it. Terbukti, pompuan bercerita is somehow way better than lelaki of Man of steel dan B v S. Terbukti....!! Chemical of Pine dan Gadot is 100 times better than Carvill & Lois Lane.

Rating: 8.5/10 for this good complex effective storytelling. I enjoy LOGAN more.

U like Wonder Woman??? How?

Monday, May 22, 2017

[TELEFILEM] Rock Sangkut, lakonan Along Cham, Joey, Hazama

(Girlfriend telefon)
Joey : "Nak dengar teka teki tak?"
GF : "Apa dia?"
Joey : "Pisau potong daging...daging potong apa?"
GF : "Abang buat apa tu?!!!"
Joey : "Tengah bagi ikan linang makan..."

Rasanya telemovie ini walaupun budget murah, skrip dan plotnya ringkas je, ianya lebih baik daripada lain-lain cerita Melayu kat panggung tu. Part paling 'mabeles' semasa Pak Imam (Kazar) suruh bebudak tu azan, antara gelak dan syahdu bercampur dengan rasa insaf. Kumpulan Tongkat Langit! Tasawuffff.

Menghidupkan telemovie ni si botak Hazama dan Kazar. Spoil Kamaroo Hj Yusof aka Abang Man. Memang slow time dia ada. Lawak klise sangat dengan filem Rock. Terlebih-lebih pun ya juga. Tapi memang Kazar gak champ. Muka berlagak jadi ahli kumpulan Qudrat.

Babak training pertandingan nasyid dalam surau, siap melompat dan bukak langkah silat bagai, tak faham apa relevan training physical sebegitu untuk pertandingan nasyid. Jika dilihat telemovie ini seperti spin-off filem Rock sebab ada Cik Man! Tapi dia tak sebut Rimba Bara. Dia sebut Lipan Bara (sebuah nama band rock sebenar). Malaikat Maut pun ada dia mention. Hazama azan sedap!

Sinopsis: Rock Sangkut adalah berorientasikan komedi tele dan agama. Ia adalah kisah tiga pemuda dari kampung yang bercita-cita tinggi untuk menubuhkan sebuah band rock. Mereka perlu melalui pelbagai sakit dan pahit dalam perjalanan untuk mencapai cita-cita mereka. Takdir menjadikan mereka tidak menjadi kumpulan rock, tetapi sekumpulan nasyid terkenal di Malaysia. 

Skrip dan arahan: Mawi AF3 berdasarkan cerita dan skrip asal Rahman Shaharudin
Genre: Drama, komedi, muzikal.
Lakonan: Acey, Along Cham, Deen Maidin, Hazama, Joey Daud, Kamarol Hj Yusof, Kaza  dan Mak Jah.

Sunday, May 21, 2017

Aiman Tino Mati Eksiden

Dikatakan beliau mati kemalangan selepas Aiman Tino dihadiahkan kereta mewah bersama pemandu. Akibat dikejar paparazi yang mahukan scoop berita di mana Aiman membeli fidget spinner terbarunya, kereta yang dipandu pemandunya bagai Labu Labi "driver, pergi nite club ya!" mula hilang kawalan dan masuk gaung.

Tonton: video kemalangan Aiman Tino yang ngeri

Penyanyi Elton John akan memberi penghormatan buat Aiman Tino dengan membawakan lagu Candle in the Wind dan Tinggal Sayang Tinggallah Kenangan serta tak dilupakan, Menahan Rindu.

Saturday, May 13, 2017

Di manakan pelakon Sidi Oraza (Sayang Salmah/Layar Lara) sekarang?

Syed Osman Bin Syed Rastan ataupun lebih dikenali sebagai Sidi Oraza antara pelakon yang sangat berbakat melalui lakonannya dalam filem dan drama sekitar 90an. Dia juga dikenali kerana selektif dalam memilih filem/ drama yang akan dilakonkannya.

Sekarang, pelakon ini sudah menceburkan diri dalam dunia usahawan dan membantu petani-petani tempatan dengan syarikat beliau iaitu Diversatech (M) Sdn Bhd.

Korang rasa, apakah filem / drama terbaik lakonan pelakon ini?

GEMPAR! Penyu dibuang di depan AquariaKLCC

KUALA LUMPUR: Kakitangan Aquaria KLCC bingung apabila pakej kejutan hadir di depan pintu mereka Selasa lepas (9 Mei). Kakitangan yang sedang mula membuka premis perniagaan pada waktu pagi terkejut selepas mendapati kotak yang ditinggalkan itu mengandungi dua bayi Green Sea Turtles. Kotak styrofoam itu sebahagiannya dipenuhi dengan air dan pasir laut, dengan potongan lubang pernafasan ke dalamnya berserta nota "Sila jaga mereka" tertulis pada kotak. Penyu-penyu ini serta-merta diambil dan dijaga oleh kakitangan kuratorial.

Aquaria KLCC, dalam satu kenyataan berkata penyu-penyu bayi ditimbang 1kg dan 2.1kg setiap satu. Kedua-duanya dalam keadaan yang baik, dengan mata yang jelas dan normal, cengkerang yang sihat. "Mereka dipindahkan ke dalam tangki air kuarantin garam Aquaria KLCC, di mana mereka diberi makan ikan kembung, udang dan sotong dengan pemeriksaan kesihatan biasa," kata syarikat itu.

"Pihak berkuasa telah diberitahu mengenai kejadian penyu-lambakan, dan kami bekerja di luar penyelesaian yang terbaik untuk penjagaan dan kesihatan penyu," kata syarikat itu.

Green Sea Turtles (Nama saintifik: Chelonia mydas) boleh mencapai sehingga lima kaki panjang dan boleh mencapai berat sehingga 190kg.

Kematangan seksual mereka berlaku pada bila-bila masa antara umur 20-50 tahun, dan boleh hidup sehingga 80 tahun. Spesis ini dikelaskan sebagai terancam kerana sejarah yang panjang dalam pemburuan telurnya, kehilangan sarang habitat, pencemaran laut, dan gangguan manusia. Dianggarkan jumlah penyu Hijau di Malaysia telah menurun sebanyak 70 peratus dalam tempoh 10 tahun lepas.

Pengarah Urusan Aquaria KLCC dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Dato' Simon Foong berkata adalah sangat penting untuk orang ramai menyedari bahawa walaupun mereka mungkin kelihatan comel dan kecil pada mulanya, mereka adalah haiwan liar. "Mereka akan berkembang, dan bukan jinak. Kelakuan mereka di luar persekitaran semula jadi mereka sangat tidak menentu dan mereka boleh menyebabkan kemudaratan dan kerosakan. Penjagaan dan pengetahuan yang khusus sangat diperlukan bagi mereka untuk berkembang dalam persekitaran yang ditawan, berseerta dengan replikasi habitat yang sesuai, " katanya.

"Jerung contohnya ada yang disimpan oleh individu tertentu dalam akuarium rumah mereka, tetapi apabila haiwan ini membesar, ia menjadi sukar diurus, dan ia dibuang lalu menyebabkan masalah buat haiwan dan juga alam sekitar. Inilah sebabnya mengapa Aquaria KLCC akan terus memberi penekanan tentang pemuliharaan dan kesedaran dalam semua aktiviti kami, untuk memastikan kejadian seperti ini tidak berlaku dan orang ramai menyedari bahawa mereka adalah haiwan terancam yang perlu dilindungi dan diletak di habitat di mana mereka seharusnya berada," katanya lagi.

Beliau berkata Aquaria KLCC akan terus menjaga penyu-penyu ini dalam masa yang sama.

Saturday, April 22, 2017

Sikit Punya Gila



Pengarah dan Penulis: Raja Ismail
Pelakon: Dharma Harun Al-Rashid, Hamid Gurkha, Datin Nora Shamsuddin, Norlia Ghani, Ibrahim Pendek, Yusni Jaafar, Kuswadinata, Dato' Yusof Haslam
Tahun:  1982

Sikit Punya Gila merupakan sebuah filem cereka komedi dan drama Melayu yang diterbitkan oleh Indra Filem Productions & Distributions Sdn. Bhd. pada tahun 1982 [1]. Filem ini diklasifikasikan sebagai tayangan umum.

Filem ini telah diarahkan oleh Raja Ismail dan diterbitkan oleh dua orang pemilik syarikat penerbitan tersebut iaitu Zain & Zaharan.

Filem ini seakan-akan kesinambungan kepada filem Setinggan kerana menampilkan tiga orang yang pernah terlibat dalam filem tersebut, iaitu Yusni Jaafar, Ibrahim Pendek dan Tok Bomoh, tetapi kedua-dua jalan ceritanya jauh berbeza dan filem ini tidak menampilkan sebarang elemen seram yang ada dalam filem tersebut.

Cerita ini berkisar tentang kehidupan dua orang (Hamid dan Dharma) yang merantau dari kampung untuk mencari kekayaan di bandar.

Hamid adalah seorang penjual jagung rebus yang menggunakan basikal sorong, manakala Dharma adalah penjaga lif untuk sebuah bangunan yang menempatkan kompleks membeli-belah dan pejabat. Mereka tinggal disebuah rumah sewa kepunyaan pasangan suami isteri, Pak Ibrahim dan Kak Yusni, dan berjiran bersama dengan Nora yang bekerja sebagai Penjaga Kaunter disebuah pejabat dan Norlia yang menjadi Penjaga Tempat Letak Kereta.

Pada permulaannya, Dharma, Hamid, Nora dan Norlia tinggal berjiran dirumah sewa milik Pak Ibrahim. Walaupun perhubungan mereka baik, tetapi Dharma sesekali merasa jengkel dengan Nora dan Norlia yang dilihat sebagai mata duitan. Pak Ibrahim pula yang menjadi penyewa kepada mereka dilihat tidak berkira dengan mereka, walaupun mereka sentiasa berhutang dengan Pak Ibrahim.

Kehidupan Hamid dan Dharma yang dilanda hutang-piutang menyebabkan mereka sentiasa dirundum masalah kewangan, sehinggakan diantara mereka tidak mampu untuk membayar tambang bas. Walaupun mereka bekerja, mereka tidak berhemah dalam membelanjakan wang mereka, dan ada antaranya menghabiskan wang mereka untuk bertaruh dalam pertandingan 'Kuda Longkang' pada hujung minggu. Hamid pula kurang rajin dalam berniaga jagung rebusnya dan sehingga satu masa dia berhenti menjual, tetapi pendapatannya dilihat sering dikikis oleh Dharma yang suka mencuri harta benda Hamid secara senyap-senyap. Dharma yang menjadi penjaga lif pula kurang berdisiplin dalam pekerjaannya dan sentiasa dimarahi oleh ketuanya.

Hamid dan Dharma yang sentiasa memikirkan untuk menjadi kaya, berusaha dengan pelbagai cara yang haram disisi agama. Salah satunya adalah berjudi Kuda Longkang dan mendapatkan khidmat bomoh untuk mendapatkan empat nombor ekor, yang dihalau keluar oleh bomoh kerana enggan melayan mereka dan menasihati mereka dalam mencari kekayaan. Walaupun pada pengakhirannya mereka tetap dengan sikap buruk mereka yang suka berjudi dan nombor ekor yang mereka teka secara buah fikiran itu mengena, mereka gagal juga untuk mendapatkan habuannya dek kerana kesilapan Dharma meletak kertas nombor ekor dalam poket seragammnya yang sedang dicuci oleh pemilik kedai dobi.

Cerita ini, walaupun memberi pengajaran, ianya dikatakan komedi kerana mengandungi unsur-unsur lawak jenaka dalam setiap babak cerita tersebut, seperti babak Hamid mandi dipantai dengan berkain pelekat, Kak Yusni yang tercekik batang jagung, watak Pak Ibrahim yang miang dengan Nora dan Norlia, dan banyak lagi. Juga diselitkan babak bercanda di pantai Port Dickson diantara Nora, Norlia, Abang Kus dan Abang Yusof.

Tuesday, April 18, 2017

ulasan filem: Aku Haus Darahmu (2017)

Setelah membuka tahun ini dengan filem seram tempatan Dorm Melati, aku tidaklah menaruh harapan yang tinggi kepada filem Aku Haus Darahmu ini. Walaupun tidak begitu teruja, aku sebenarnya dah lama menantikan filem ni sejak diwar warkan oleh media dari tahun lepas lagi, dengan headline artikel yang kebanyakannya menyatakan bahawa filem ini ingin mengangkat feel filem seram 80an. Benarkah? Rasa ingin tahu inilah yang membuatkan aku melangkah ke pawagam LFS Bukit Jambul bertujuan mencari jawapan, dengan expectation yang serendah mungkin. Agar aku tak terluka hati, atau bosan, atau lain lain.

Pertama, filem Aku Haus Darahmu cuba mengangkat tema 80an dengan penggunaan props yang agak terhad. Ada percubaan pada costume, gadget dan sebagainya tapi tidak kuat. Mujurlah watak yang terlibat dalam filem ni tak ramai. Dan lokasi pun terhad. Selamatlah. Cuma aku nak bangkitkan satu soalan. Adakah dalam usaha untuk mendapatkan feel/rasa filem seram era 80an, kita perlu mengangkat time setting tahun 80an juga? Apakah dia teknik filem seram 80an? Adakah pada teknik jump scarenya? Atau skornya yang mencemaskan? Atau plot ceritanya yang banyak berkisar pada demografi remaja?? Atau aku yang salah faham.

Disebalik kekurangan tersebut dan beberapa kelemahan lain yang biasa berlaku dalam penerbitan filem tempatan, yang menariknya, aku terhibur menonton filem ini !! Lakonan Nad Zainal dan Deana Yusoff, itu bagus dan memuaskan. Aku tidak menyangkal bakat Nad Zainal sebagai pelakon, tetapi Deana Yusoff dalam filem ini sebagai Cempaka sangat berkesan, terutama ketika babak tarian mistikal. Begini, tarian mistik dalam filem ini auranya bukan biasa ya. Lenggok tari dan alunan muziknya bisa menciptakan aura mistikal yang bersifat kelainan, weird, aneh, sekaligus wujud rasa seram tanpa perlu dibuat buat. Tahniah kepada choreographer nya kerana gerak tarinya memang menakutkan. Sentuhan dari komposer Onn San (Penerima Anugerah Skor Muzik Asal Festival Filem Malaysia ke-28 untuk filem “Ola Bola”) juga berjaya buat dunia Aku Haus Darahmu ini mistikal. Aku sedar skor filem ini banyak diinspirasikan dari filem filem seram lama. Banyak kesan bunyi seram digunakan di sana sini tapi tidak seserabut dalam filem Jwanita. Di sini, ianya lebih tersusun.

Plot filem ini mudah, sekumpulan 3 remaja yang ke satu tempat dalam usaha untuk mendokumentasikan tarian tradisional dalam bentuk buku. Aku puji filem ni kerana walaupun ceritanya tampak simple, tapi betul betul memanfaatkan tarian tradisional tersebut dari awal sampai akhir. Tarian tersebut dijadikan penguat cerita. Naratif bergerak selari dengan perubahan rentak tarian yang dimainkan. Memang mengasyikkan. Babak jeritan pun minimal. Jump scare pun tak banyak. Dan menuju penghabisan cerita, agak bloody dan itu cubaan yang bagus! Tentunya dengan koreografi tarian yang semakin mengujakan apabila filem semakin menuju ke kemuncak/climax. Deana Yusoff menari dengan bagus sekali!

6.8/10. Kalo tanya aku pasal seram, aku letak filem ni dalam definasi seram yang berbeza. Dalam wayang tak adapun orang jerit jerit takut/terkejut sangat. Ianya lebih menjurus kepada mistikal yang buat kau takut dan otak kau lost. Dan aku nak sangat, nak sangat, kalo tarian tu atau filem ni dapat diadaptasi kan dalam bentuk teater. Aku nak tengok dan alami sensasinya depan-depan.

Aku Haus Darahmu (2017)
Dir, Aidilfitri Mohamed Yunos


kredit: Eswandy Asre

Saturday, April 15, 2017

Diana Danielle, Aliff Aziz, Hefny Sahad dalam DI SEBALIK WAJAH, siri drama 30 episod terbaru di saluran HyppSensasi, (HyppTV Channel 116 )

DI SEBALIK WAJAH, siri drama 30 episod terbaru di saluran HyppSensasi, (HyppTV Channel 116 ) mula tayang 1 Mei 2017, jam 9 malam.

Pelakon: Diana Danielle, Aliff Aziz, Hefny Sahad, Marissa Yasmin, Zarina Zainoordin, Haeriyanto Hassan dan Anwar Khan.
Penerbit: Francis Foo
Pengarah: Patrick Lim
Penerbit Eksekutif: Wan Rozita Aladad Khan, Haslinda Abd. Rahman, Juliana Foo
Penerbit HyppTV: Jeremy Kung, Emily Wee
Terbitan: Filmscape Sdn Bhd
Hashtag: #disebalikwajah @disebalikwajah



SINOPSIS

Setelah terjaga dari koma dan menjalani pembedahan muka ekoran satu kemalangan ngeri, seorang wanita keliru dengan identiti dirinya.

Melalui orang sekeliling dia hanya tahu yang namanya Nadia Sabrina Syamsul dan dia isteri kepada Amir Hisyam, pewaris sebuah syarikat pemaju hartanah terkemuka di Malaysia.

Namun, Nadia menjadi bertambah keliru kerana pada masa yang sama dia dihantui bayangan dan sering mendapat panggilan misteri yang menyuruh dia membunuh suaminya, Amir Hisyam. Pada masa yang sama juga, dia sering terbayang seorang lelaki lain yang merupakan seorang wartawan jenayah, Fared Hanafi yang kehilangan teman wanitanya, Elisa di hari yang sama Nadia kemalangan manakala Amir Hisyam pula ditembak.

Nadia dan Red mengesyaki yang kehilangan Elisa ada kaitan dengan kemalangan yang dialami oleh Nadia serta kes tembak Amir. Nadia yang cuba mengembalikan ingatannya menyertai Red dalam siasatannya untuk membongkar misteri di sebalik kesemua kejadian itu tetapi hubungan rapat mereka menimbulkan salah faham di antara Nadia dan suaminya, Amir.

Bagaimanakah kesudahan hubungan Nadia dan Amir? Dapatkah Nadia dan Red menjejak Elisa? Saksikan Di Sebalik Wajah dan ikuti perjalanan Nadia dalam membongkar misteri yang menyelubungi mindanya.

Bront Palarae bakal berlakon dalam filem remake Indonesia, Pengabdi Setan

Tahniah diucapkan buat pelakon Negara kita, Bront Palarae kerana terpilih untuk membintangi filem adaptasi daripada filem cult/klassik Indonesia, Pengabdi Setan. Filem yang dibikin kembali ini akan diarahkan oleh pengarah tersohor Indonesia, Joko Anwar yang pernah mengarahkan filem filem hebat seperti Janji Joni, Pintu Terlarang dan lain-lain.



Sebelum ini Bront Palarae pernah berlakon drama Halfworlds arahan Joko Anwar dan juga berlakon dalam filem Indonesia, My Stupid Boss. Pastinya Bront Palarae boleh dijadikan penanda aras buat pelakon lain untuk mencuba berlakon di negara lain seperti pelakon Singapore yang mencuba nasib di negara kita. Diharapkan kejayaan Bront Palarae ini mampu membuka mata ZZ.

LEBUHRAYA KE NERAKA, filem seram dakwah baru Mamat Khalid

"Kalau nak van jenazah pun boleh...." -- Tyson

LEBUHRAYA KE NERAKA bakal menggamatkan pawagam seluruh negara bermula 4 Mei 2017. Sebuah filem kerohanian arahan Mamat Khalid yang akan merangsang pemikiran serta mencetus keinsafan para penonton tentang kesediaan dalam menempuh kematian.

Trailer rasmi filem Lebuhraya Ke Neraka telah pun diriliskan. Filem Lebuhraya Ke Neraka adalah buah tangan terbaru daripada pengarah tersohor, Mamat Khalid. Berdurasikan satu minit, trailer Lebuhraya Ke Neraka ini begitu menarik dengan pelbagai elemen seperti CGI, hantu, dan lain lain. Seperti filem Mamat Khalid yang sebelumnya, filem ini juga menjanjikan sesuatu yang menarik.



Filem Lebuhraya Ke Neraka membariskan pelakon hebat seperti Awie, Khir Rahman, Miera Leyana, Dazrin Kamaruddin dan ramai lagi. Filem ini mengisahkan sekumpulan peminat motor berkuasa tinggi yang bernama kumpulan Rentaz. Ketika mereka menyertai konvoi ke Betong Siam, mereka telah dibawa ke alam barzakh atau berhalusinasi dalam alam koma. Apa yang berlaku sebenarnya?

Jika benar kita dijenguk Malaikat Maut sebanyak 70 kali, sudah bersediakah kita untuk dijemput olehnya?

Filem Lebuhraya Ke Neraka akan menemui penonton pada 4 Mei 2017. Sama sama kita nantikan filem ini di pawagam.

Ariana Rose, General Hospital dan Plot Mangsa Rogol Mencintai Perogolnya: Drama Melayu dan mat Saleh tak jauh sangat bezanya...




Sekadar perkongsian

*Plot Mangsa Rogol Mencintai Perogolnya*

(Maaf, akan banyak perkataan rogol digunakan di dalam perkongsian ini. Jika tidak selesa, mohon tidak membaca….)

Drama bersiri Ariana Rose pernah mencetuskan kontroversi dengan jalan ceritanya berkisarkan dengan kisah di mana mangsa rogol (Ariana Rose) jatuh cinta dengan orang yang telah merogolnya (Datuk Tengku Adam Kamil). Ada yang mengaitkan ianya dengan Stockholm Syndrome, di mana mangsa jatuh hati/simpati dengan pemangsa.

Menurut pengamatan saya, plot mangsa rogol menerima/memaafkan si perogol, malah mengahwini dan mengasihi si perogol ini bermula dari novel-novel cinta yang kemudian di adaptasi menjadi drama. Trend ini bermula dengan drama bersiri Nora Elena pada tahun 2011 (lakonan Siti Saleha) mengahwini Seth Tan (Aaron Aziz) yang tanpa disedari olehnya adalah orang yang pernah merogol beliau dahulu.

Kemudian, muncul pula Drama Bersiri Ariana Rose (juga adaptasi dari Novel) yang mula-mula membenci Tengku Adam Kamil tapi kemudian mengahwininya….itupun selepas beberapa fasa perubahan sikap Tengku Adam Kamil yang membuatkan Ariana Rose jatuh cinta. Impaknya, Drama bersiri ini mendapat kritikan yang pelbagai kerana menjual kisah yang mengagung-agungkan perogol (kerana si pemangsa seorang yang kacak, berpangkat dan berharta) yang kemudiannya insaf. Dalam dunia sebenar, sekiranya pemangsa itu tidak ada rupa, tidak berharta, namun insaf…tak mungkin kemaafan itu terjadi….

Namun tahukah anda, jalan cerita mangsa rogol jatuh cinta dengan perogolnya ini pernah di corakkan di dalam Drama Bersiri Panjang Soap Opera, General Hospital (bagi mereka yang memahami Soap Opera nie, kisahnya panjang, malah plot sentiasa berubah-ubah mengikut keperluan) lebih kurang 38 tahun nan lalu. Kisah di mana Laura Webber Baldwin (Genie Francis), wanita yang telah berkahwin…telah di perkosa oleh Luke Spencer (Tony Geary). Ini kerana atas dorongan perasaan cinta yang terlalu mendalam dan bimbang kemungkinan dirinya akan terbunuh setelah mendapat tugasan untuk membunuh seorang ahli politik (+pengaruh alkohol) maka dia tidak dapat mengawal perasaan lalu merogol Laura.

Jalan cerita tersebut menjadi perdebatan hebat di US ketika itu kerana membiarkan idea mangsa rogol jatuh cinta dengan si perogol. Malah, di anggap menghina wanita yang pernah menjadi mangsa rogol. Namun begitu, impak yang diterima oleh Luke & Laura adalah para penonton begitu menggemarinya malah mereka menjadi the first Supercouple fictional character. Babak upacara perkahwinan mereka yang di tayangkan pada November 1981, mencatat rekod sebagai jumlah tontonan paling ramai di dunia untuk Daytime Series iaitu seramai 30 juta orang dan masih belum dapat dipecahkan.....

Hospital: filem seram terbaru dari MIG

MIG tampil dengan sebuah filem baru berkisar tentang sebuah Hospital.

Filem ini mengisahkan gadis kampung bernama Amira telah berhijrah ke bandar untuk mencari kerja. Dia kemudian memulakan kerja sebagai jururawat di sebuah hospital. Ketika dia bekerja, dia mula dihantui oleh bisikan daripada seorang wanita misteri.'



Hospital diarahkan oleh Mohd Azaromi Ghozali dan dibarisi pelakon Fatin Afeefa, Shima Anuar, Nina Iskandar, Fizz Fairuz.

Filem ini akan menjengah pawagam 13 April 2017.

Review ringkas Fast and Furious 8 tanpa spoiler!

Review ringkas (Fast and Furious 8)

SAYA CUBA ELAK SPOILER UNTUK ANDA.



First for me, filem kali ni mehhh. Simple plot story. Aksi/perkara yang tidak masuk akal dan tidak logik diterapkan di dalam filem ini dengan pembawaan yang sangat serius and for me be like 'this is a joke'. Really hype for this movie before but didn't see that coming though. Super illogical storyline! Penceritaan karakter (character build) yang sangat ringkas seperti cerita budak2, sedangkan adult life is complex/complicated. Bab ni nak cerita agar korang faham maksud saya tentang kenapa character build/plot yang sangat simple dan lemah tetapi confirm spoiler kat korang jawabnya.

Seperti biasa car crash and explode but this time, literally every scene letop sana letop sini hancur sana hancur sini and 'zombie car'? Seriously? This film used to be the best/creative/phenomenon. Ada beberapa babak low render CGI yang begitu ketara, bukan bajet hollywood tinggi ke? Tak sangka sangat menghampakan buat saya. I take every aspect in movie seriously especially this movie used to be great! Maybe ini cuma saya dan hanya dari pendapat saya, saya yakin penonton lain yang diluar sana pasti terhibur dengan filem ini sebab seperti saya nyatakan simple, not heavy, just fun, pack with action and explode and overall it's kind of family genre film but with PG 18.

Apapun korang tengok dulu. Lain orang lain pendapatnya. Enjoy.
No credit scene, Pasti akan menyusul yang ke-9 selepas ini tapi rasanya dah tak nak tengok kat wayang kot lepas ni.

*used to be hard fan of fast and furious

Rating: 4.5/10

4 nilai moral dari filem ADIWIRA KU

Movie yg abam pandang cume sekadar movie2 melayu biasa saja pada mulanyer... After Kena paksa dgn My best friend @angahgarang , abam layankan die pegi tgk dgn @dauzshanley

Tapi....




Sangkaan abam salah... Don't judge a movie by their poster and trailer...

This true story seriously had touched my heart and changed my perception towards carrier, life and people surround us... Jalan cerita sgt2 simple...tapi content and moral value die sgt byk2.. Sape yg tak nangis tgk cite nie...Mmg org itu keras hati......haha..

Moral Value yg Abam dpt dari Movie Adiwira Ku :
1) Dalam hidup jgn menilai masalah org dgn masalah..nilai masalah org dgn jalan penyelesaian buat mereka
2) Jangan Terlalu selesa dgn Good enviroment (kehidupan) yg kite lalui sekarang..kerana enviroment org lain mungkin lebih teruk dari kita.
Selalu lah melihat di bawah walau kite cume tinggi sejengkal dari mereka (hidup susah)..di situ kite mampu belajar utk bersyukur dari segala aspek.. *Bab nie yg buat abam bengkak air mata
3) Treat Human as Human...So Human will treat you Human
4) Hargailah Pengorbanan Guru.. Thank You Cikgu Fernando For you inspriration

Erin Brockovich, kisah benar ibu tunggal



Erin Brockovich. Sebuah filem berkonsep Biografi (Biographical Films). Dikeluarkan pada tahun 2000. Mengisahkan seorang ibu Tunggal yang sebagai kerani undang undang disebuah Pejabat Legal. Beliau & bosnya Ed Masry telah berjaya menumbangkan sebuah syarikat memproses tenaga ; Pacific Gas & Electric, (PG&E) dengan saman berjumlah USD 333 juta.

Syarikat ini telah mencampurkan bahan kimia terlarang untuk air yang mereka salurkan. Air ini telah memberi kesan buruk terhadap kesihatan penduduk setempat. Ada yang kena kanser , ketumbuhan & kematian apabila menggunakan air tersebut. Bukan satu kes, 600 kes! kesian okayy...

Yang bestnya cerita ni saya rasa sebab Erin mewakili orang biasa, everyday people yang memperjuangkan soal kebenaran walaupun beliau bukan dari latar belakang undang undang. Maksudnya disini sesiapa sahaja, Awak & Saya juga boleh membawa perubahan! contoh mcm kita nak saman syarikat gergasi Airasia atau Astro! he he he...

Tapi filem berunsur kisah benar Biografi ini memang menjadi pilihan saya sejak dahulu lagi. Antaranya : Braveheart , A beautiful Mind, Walk Then Line , Catch Me if You Can , La Bamba & American Gangster.

Korang suka citer biografi yang mana?

Encik Suami Mat Saleh Celup lakonan Nelydia Senrose



Pengarah Hashim Rejab kembali dengan sebuah drama bersiri yang vakal menghiasi slot Akasia bertajuk Encik Suami Mat Saleh Celup.

Ianya sebuah adaptasi novel karya novelis Yumy Hayra dan menggandingkan Daler Yusof dan Nelyda Senrose sebagai teraju utama.

Nantikan tayangannya di slot Akasia tidak lama lagi.

Pautan:  [GAMBAR] Uqasha Senrose Kini Bertudung Tetapi Seksi Diraba

Friday, April 14, 2017

GHOST IN THE SHELL – Apakah bukti manusia itu 'manusia'?



Ghost in The Shell [2017]
[Action,Crime,Drama]
Pengarah: Rupert Sanders
Tarikh Tayang: 30 Mac 2017

Sinopsis: Berlatarkan masa hadapan, garis pemisah antara manusia dan teknologi semakin menipis – majoriti manusia telah dipertingkatkan secara sibernetik. Major, bersama-sama pasukan keselamatan ‘Section 9’, kini dalam operasi penyiasatan untuk memburu penjenayah siber yang mengganggu-gugat kesejahteraan komuniti moden ini.

‘Hollywood’ akhirnya menghasilkan adaptasi berdasarkan ‘manga’ popular serta filem animasi bertaraf lagenda [dengan tajuk yang sama] ini. Para peminat karya asal sudah lama menunggu (dan risau) bagaimana hasilnya (termasuk saya) - kerana kita semua sudah tahu ‘mereka’ sangat terkenal dengan kehebatan ‘merosakkan’ karya-karya asal, lebih-lebih lagi karya dari negara matahari terbit ini.

Ianya tidaklah seteruk yang disangka. Masih mengekalkan elemen ‘old school’ dan estetik ‘retro-futuristik’ tahun 80-an/90-an dari segi visual dan runut bunyi (‘synthwave’+’retro-electro’), juga menterjemah beberapa babak asal dari filem animasi dengan baik dan menyenangkan hati saya sebagai peminat filem asal.
Perjalanan cerita yang rata-rata perlahan dan sederhana padat dengan aksi; ala-ala sejenis gaya penceritaan ‘noir cop’ - memfokuskan perihal bergelutan dalaman antara moral manusia/mesin watak utama dan mencari asal-usul. Tetapi masih cukup untuk menarik fokus penonton untuk mengikuti perjalanan cerita ini.

Campuran watak-watak asal dan baharu (walaupun latar belakang tidak berapa mendalam dan hanya permukaan), fokus jalan cerita yang berbeza (juga lebih ringan) dari karya asal tetapi masih berselisih dari segi campuran olahan babak-babak asal, dan juga justifikasi hubungan protagonis versi baharu ini adalah antara kekuatan filem ini.

Satu sahaja yang saya agak rimas – terlalu banyak syot fokus ke muka watak. Nasib baiklah Scarlett Johansson comel. Beat Takeshi sebagai Aramaki menjadi kegemaran saya – ‘badass’ dalam kesederhanaan, juga api aura autentiknya tidak padam di dalam kesejukan kebaratan.

Secara keseluruhannya filem ini adalah ‘tribute’ yang baik dan juga berjaya menekankan identiti tersendiri – mampu menjadi pintu gerbang untuk menarik minat generasi baharu untuk menghargai karya asal bertahap lagenda ini.

“Next time, don’t send rabbits to hunt a fox”

Saksikan Ghost in the Shell di pawagam sekarang.

Rating: 8/10

Ditulis oleh: Syafiq Ghazali - panel penulis tetap Movie Addict

LA LA LA AT ROCK BOTTOM – Nyanyian ikhlas insan yang mencari secebis memori



La La La at Rock Bottom (2015)
(Comedy,Drama)
Pengarah: Nobuhiro Yamashita
Tarikh Tayang: 06 April 2017

Sinopsis: Ketika persembahan sebuah kugiran sedang berlangsung di Osaka, seorang lelaki, yang penuh luka dan lebam, merampas mikrofon dan terus menyanyi. Perbuatannya itu mengejutkan penonton namun lelaki itu mempunyai suara nyanyian yang menarik. Apabila Kasumi, pengurus band tersebut mengetahui bahawa beliau hilang ingatan, dia mengambil beliau sebagai penyanyi utama dan diberi nama panggilan ‘Pooch’. Kesemuanya tampak lancar dan kugiran mereka diterima baik, sehinggalah Pooch mula mengigati kembali zaman silamnya.

Drama berentak perlahan, gaya penceritaan santai dan sinematografi realistik, mempunyai nilai estetik, dekat kepada kehidupan sebenar dan bukan dramatik. Banyak babak yang dibiarkan ambien secara semulajadi tanpa tokok tambah runut bunyi latar. Berjaya menangkap ‘the moment’ walau tanpa skrip. Ibarat kita lepak bersama-sama mereka.

Penyampaian emosi yang berkesan, hasil lakonan Subaru Shibutani dan Fumi Nikaido yang mantap. Ekspresi emosi yang terpendam berjaya dizahirkan. Rasa amarah, keliru dan ‘blur’ akibat hilang ingatan terpancar hanya dari memek muka. Babak nyanyian juga menggunakan efek ‘live audio’, menyerlahkan lagi keikhlasan dalam ekspesi muzik.

Keseluruhan cerita yang biasa-biasa sahaja, namun penyampaian yang penuh rasa, menguatkan nilai filem ini. Juga tiada adegan cintan-cintun yang klise, tiada ayat-ayat jiwang yang dituturkan. Rasa kasih sayang, dan ambil berat, ditunjukkan dengan cara yang kasar dan tersendiri; juga tersirat melalui minat yang sama iaitu seni muzik dan nyanyian.

Kini ditayangkan secara ekslusif hanya di GSC yang terpilih (Mid Valley, Pavilion,1 Utama, Gurney Plaza)

Rating: 7.5/10

Ditulis oleh: Syafiq Ghazali - panel penulis tetap Movie Addict