Wednesday, May 31, 2017

Pendaratan cemas MH128: selepas MH370 dan MH17, ini nahas pesawat Malaysia Airlines yang terbaru pula?

Semoga semua yang di dalam Malaysia Airlines MH 128 dari Melbourne dapat meneruskan kehidupan tanpa sebarang trauma.
Apa sudah jadi dengan dunia ini? Apabila Ramadhan menjelma, tiba-tiba saja muncul mereka-mereka yang akan mengganggu keamanan Ramadhan...

Sebahagian catatan di internet:

Flight MH128 makes emergency landing in Melbourne after passenger tries to enter cockpit - source: 9news.com.au

Penerbangan dari Melbourne ke Kuala Lumpur. Semuanya selamat. Seorang suspek warga Sri Lanka cuba memasuki cockpit dan katanya ada bahan letupan tapi dia berjaya dihalang.

Melbourne Airport says both runways now open after Malaysia Airlines mid-air bomb scare, some flights could face minor delays. @abcnewsMelb
Sumber: twitter.com/jameshancockABC

Families of passengers on #MH128 say passengers tackled a man who tried to enter the cockpit mid flight @abcnews @abcnewsMelb

Source: twitter.com/Isk137

News Breakfast (@BreakfastNews):We'll be bringing you all the latest on #MH128 and the security scare at Melbourne Airport this morning. WATCH:ab.co/2nYkgCN

Sumber: twitter.com/BreakfastNews

LUBNAN HARAMKAN FILEM WONDER WOMAN LAKONAN WARGA ISRAEL YAHUDI LAKNATULLAH DAN BEKAS ASKAR ZIONIS, GAL GADOT

1. Sebelum ini Kementerian Ekonomi Lubnan digesa mengharamkan filem terbaru keluaran Warner Bros iaitu Wonder Woman, sebuah adaptasi dari watak DC Comics yang dibintangi Gal Gadot.
2. Gal Gadot ialah warga Israel. Lubnan memang diketahui menentang Israel termasuklah memboikot produk keluaran Israel selain melarang rakyatnya memasuki negara itu.
3. Krisis Israel - Lubnan pernah berlaku yang menyaksikan Perang Lubnan 2006 juga dikenali sebagai Perang Israel-Hezbollah 2006 dan di Lubnan sebagai Perang Julai dan di Israel sebagai Perang Lubnan Kedua. Ianya satu konflik bersenjata selama 34 hari di Lubnan dan utara Israel. Pihak bersengketa utama adalah pejuang Hezbollah dan tentera Israel. Konflik bermula pada 12 Julai 2006, dan berlanjutan sehingga satu gencatan senjata yang ditaja oleh Pertubuhan Bangsa Bersatu berkuatkuasa pada pagi 14 Ogos 2006, meskipun ia secara rasminya berakhir pada 8 September 2006 apabila Israel menarik balik sekatan laut ke atas Lubnan.Alasan Israel menyerang Palestin dan Lubnan kononnya mencari 2 tenteranya yang ditawan oleh Palestin.
4. Sebelum ini akhbar The Daily Star melaporkan, kementerian itu sedang melihat ‘mana-mana yang perlu’ untuk memastikan filem tersebut tidak ditayangkan di negara mereka.
5. Gal Gadot pernah berkidmat dengan tentera IDF  Israel dengan pangkat sarjan selain turut menyatakan sokongan kepada pasukan keselamatan itu yang mengetuai serangan ketenteraan terhadap Gaza. Dia juga pernah dimahkotakan sebagai Miss Israel 2004 ketika berusia 18 tahun.
6. Sebelum pengharaman juga, sebuah kumpulan aktivis bernama Campaign to Boycott Supporters of Israel – Lebanon telah melobi pengharaman ini kerana penglibatan Gal Gadot sebagai pelakon utama yang terang-terangan menyokong dasar perang Israel.
7. Ironinya, watak Wonder Woman lakonan Gadot ialah agen keamanan di mana dia muncul untuk menghentikan Perang Dunia Kedua yang pernah melanda dunia abad lalu.
8. Pengharaman ini berkuatkuasa beberapa jam selepas tayangan perdana Wonder Woman di Lubnan pada malam Selasa yang lalu.
9. Menurut majalah Variety, kumpulan Campaign to Boycott Supporters of Israel – Lebanon pernah melobi kementerian untuk mengharamkan filem Batman v Superman: Dawn of Justice yang juga lakonan Gadot tetapi tidak berjaya. Filem-filem lain lakonan Gadot sebelum ini seperti Fast & Furious 6, Furious 7 dan Triple 9 pernah ditayangkan di Lubban dan pernah box-office.
10. Filem Wonder Woman telah mendapat ulasan yang positif di laman web Rotten Tomatoes (97% setakat ini) tetapi menurut seorang pengkritik di grup filem Facebook Movie Addict bernama Billy Tio, markah ini agak keterlaluan dan 'overrated' walaupun dia ada memberi pujian yang agak melebih juga (boleh baca di http://filmsucker.blogspot.com/2017/05/ulasan-filem-wonder-woman-oleh-billy.html).

----------------------------------

Wonder Woman, filem adaptasi watak DC Comics ini akan mula tayang di pawagam seluruh negara pada 1 Jun 2017 edaran Warner Bros. Pictures.

Trailer : https://youtu.be/1Q8fG0TtVAY

Ulasan filem WONDER WOMAN oleh Billy Tio (Movie Addict Facebook group)

1. Spoiler Alert

2. Closely resembles the presentation style of slow MO/ fast MO and dark comical tone started by man of steel. But, its slow MO is more acceptable and more effective. Dengan tone dark dan style yang lebih komikal (mirip dengan comic/ cartoon), you dont expect the realistic landscape dunia sekarang yang dipapar oleh Captain America Winter Soilder. Wonder woman tidak follow tone of Winter Soldier or Civil War. Thus, you can expect less action of broad daylight.

3. Director pompuan yang expert dalam membikin dan menyampaikan cerita. Pompuan ni betul-betul has real intention untuk mencerita. You can expect good story and effective narration. In term of cerita, this is complex one and under current by an effective love story as well, untuk penonton yang cuma harapkan aksi bodoh, CGI melampau, kau akan disappointed, yang ni lebih kepada cerita yang effective.

4. Director tidak membuat lucu yang paksa, not doing funless unfunny joke, most of the jokes are valid, and felt natural. Kudos! You dont expect the kind of jokes like wearing only underwear into a museum.

5. Filem yang bagus also due to Gal Gadot. Dia berjaya as wild as Angelina Jolie dan Sigourney Weaver, and jauh lebih cantik daripada kedua-dua tu. Chemistry dia dengan Kapten James T Kirk memang very effective. Chris Pine delivered lebih daripada APA yang dia deliver dalam Star Trek. Yes! Dia naked!!! Pompuan please close your eyes.

6. Villain yang better than Doomsday but dont try to compare to The Joker or Catwoman or The Penguin or Winter Soldier. Villain part is so so only, and very less developing.

7. CGI yang good but not the best. Limitations set by dunia DCEU yang sentiasa gelap dan mirip comic tak mirip real world of Chris Nolan dark knight, tak mirip Winter Soilder. You can expect the tone of Captain America The First Avengers. But, thank God, dark scene pun CGI can clearly be seen. Tiada dark dark yang hide CGI ineffective. Semua clear cut dan tak blur blur, tu yg penting.

8. Gal Gadot setaraf Christopher Reeves. No doubt. Lahir untuk play WW role. Awesome she is. If I buy Blu ray, I may kiss her face on my TV...likely do so.

9. Filem dibikin dengan good pacing dan flow very smoothly. You dont expect sini putus sana putus kind of bad editing appeared in Batman v Superman. Here it is very smooth, director nak you tengok movie, bukan tengok advertisements or trailer. Smooth....tapi, ending a bit rush, dengan villain yang potong markah.

10. Overall is a good movie that everyone deserved. Not just for DC fans, all can enjoy it. Terbukti, pompuan bercerita is somehow way better than lelaki of Man of steel dan B v S. Terbukti....!! Chemical of Pine dan Gadot is 100 times better than Carvill & Lois Lane.

Rating: 8.5/10 for this good complex effective storytelling. I enjoy LOGAN more.

U like Wonder Woman??? How?

Monday, May 22, 2017

[TELEFILEM] Rock Sangkut, lakonan Along Cham, Joey, Hazama

(Girlfriend telefon)
Joey : "Nak dengar teka teki tak?"
GF : "Apa dia?"
Joey : "Pisau potong daging...daging potong apa?"
GF : "Abang buat apa tu?!!!"
Joey : "Tengah bagi ikan linang makan..."

Rasanya telemovie ini walaupun budget murah, skrip dan plotnya ringkas je, ianya lebih baik daripada lain-lain cerita Melayu kat panggung tu. Part paling 'mabeles' semasa Pak Imam (Kazar) suruh bebudak tu azan, antara gelak dan syahdu bercampur dengan rasa insaf. Kumpulan Tongkat Langit! Tasawuffff.

Menghidupkan telemovie ni si botak Hazama dan Kazar. Spoil Kamaroo Hj Yusof aka Abang Man. Memang slow time dia ada. Lawak klise sangat dengan filem Rock. Terlebih-lebih pun ya juga. Tapi memang Kazar gak champ. Muka berlagak jadi ahli kumpulan Qudrat.

Babak training pertandingan nasyid dalam surau, siap melompat dan bukak langkah silat bagai, tak faham apa relevan training physical sebegitu untuk pertandingan nasyid. Jika dilihat telemovie ini seperti spin-off filem Rock sebab ada Cik Man! Tapi dia tak sebut Rimba Bara. Dia sebut Lipan Bara (sebuah nama band rock sebenar). Malaikat Maut pun ada dia mention. Hazama azan sedap!

Sinopsis: Rock Sangkut adalah berorientasikan komedi tele dan agama. Ia adalah kisah tiga pemuda dari kampung yang bercita-cita tinggi untuk menubuhkan sebuah band rock. Mereka perlu melalui pelbagai sakit dan pahit dalam perjalanan untuk mencapai cita-cita mereka. Takdir menjadikan mereka tidak menjadi kumpulan rock, tetapi sekumpulan nasyid terkenal di Malaysia. 

Skrip dan arahan: Mawi AF3 berdasarkan cerita dan skrip asal Rahman Shaharudin
Genre: Drama, komedi, muzikal.
Lakonan: Acey, Along Cham, Deen Maidin, Hazama, Joey Daud, Kamarol Hj Yusof, Kaza  dan Mak Jah.

Sunday, May 21, 2017

Aiman Tino Mati Eksiden

Dikatakan beliau mati kemalangan selepas Aiman Tino dihadiahkan kereta mewah bersama pemandu. Akibat dikejar paparazi yang mahukan scoop berita di mana Aiman membeli fidget spinner terbarunya, kereta yang dipandu pemandunya bagai Labu Labi "driver, pergi nite club ya!" mula hilang kawalan dan masuk gaung.

Tonton: video kemalangan Aiman Tino yang ngeri

Penyanyi Elton John akan memberi penghormatan buat Aiman Tino dengan membawakan lagu Candle in the Wind dan Tinggal Sayang Tinggallah Kenangan serta tak dilupakan, Menahan Rindu.

Saturday, May 13, 2017

Di manakan pelakon Sidi Oraza (Sayang Salmah/Layar Lara) sekarang?

Syed Osman Bin Syed Rastan ataupun lebih dikenali sebagai Sidi Oraza antara pelakon yang sangat berbakat melalui lakonannya dalam filem dan drama sekitar 90an. Dia juga dikenali kerana selektif dalam memilih filem/ drama yang akan dilakonkannya.

Sekarang, pelakon ini sudah menceburkan diri dalam dunia usahawan dan membantu petani-petani tempatan dengan syarikat beliau iaitu Diversatech (M) Sdn Bhd.

Korang rasa, apakah filem / drama terbaik lakonan pelakon ini?

GEMPAR! Penyu dibuang di depan AquariaKLCC

KUALA LUMPUR: Kakitangan Aquaria KLCC bingung apabila pakej kejutan hadir di depan pintu mereka Selasa lepas (9 Mei). Kakitangan yang sedang mula membuka premis perniagaan pada waktu pagi terkejut selepas mendapati kotak yang ditinggalkan itu mengandungi dua bayi Green Sea Turtles. Kotak styrofoam itu sebahagiannya dipenuhi dengan air dan pasir laut, dengan potongan lubang pernafasan ke dalamnya berserta nota "Sila jaga mereka" tertulis pada kotak. Penyu-penyu ini serta-merta diambil dan dijaga oleh kakitangan kuratorial.

Aquaria KLCC, dalam satu kenyataan berkata penyu-penyu bayi ditimbang 1kg dan 2.1kg setiap satu. Kedua-duanya dalam keadaan yang baik, dengan mata yang jelas dan normal, cengkerang yang sihat. "Mereka dipindahkan ke dalam tangki air kuarantin garam Aquaria KLCC, di mana mereka diberi makan ikan kembung, udang dan sotong dengan pemeriksaan kesihatan biasa," kata syarikat itu.

"Pihak berkuasa telah diberitahu mengenai kejadian penyu-lambakan, dan kami bekerja di luar penyelesaian yang terbaik untuk penjagaan dan kesihatan penyu," kata syarikat itu.

Green Sea Turtles (Nama saintifik: Chelonia mydas) boleh mencapai sehingga lima kaki panjang dan boleh mencapai berat sehingga 190kg.

Kematangan seksual mereka berlaku pada bila-bila masa antara umur 20-50 tahun, dan boleh hidup sehingga 80 tahun. Spesis ini dikelaskan sebagai terancam kerana sejarah yang panjang dalam pemburuan telurnya, kehilangan sarang habitat, pencemaran laut, dan gangguan manusia. Dianggarkan jumlah penyu Hijau di Malaysia telah menurun sebanyak 70 peratus dalam tempoh 10 tahun lepas.

Pengarah Urusan Aquaria KLCC dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Dato' Simon Foong berkata adalah sangat penting untuk orang ramai menyedari bahawa walaupun mereka mungkin kelihatan comel dan kecil pada mulanya, mereka adalah haiwan liar. "Mereka akan berkembang, dan bukan jinak. Kelakuan mereka di luar persekitaran semula jadi mereka sangat tidak menentu dan mereka boleh menyebabkan kemudaratan dan kerosakan. Penjagaan dan pengetahuan yang khusus sangat diperlukan bagi mereka untuk berkembang dalam persekitaran yang ditawan, berseerta dengan replikasi habitat yang sesuai, " katanya.

"Jerung contohnya ada yang disimpan oleh individu tertentu dalam akuarium rumah mereka, tetapi apabila haiwan ini membesar, ia menjadi sukar diurus, dan ia dibuang lalu menyebabkan masalah buat haiwan dan juga alam sekitar. Inilah sebabnya mengapa Aquaria KLCC akan terus memberi penekanan tentang pemuliharaan dan kesedaran dalam semua aktiviti kami, untuk memastikan kejadian seperti ini tidak berlaku dan orang ramai menyedari bahawa mereka adalah haiwan terancam yang perlu dilindungi dan diletak di habitat di mana mereka seharusnya berada," katanya lagi.

Beliau berkata Aquaria KLCC akan terus menjaga penyu-penyu ini dalam masa yang sama.