Thursday, June 29, 2017

Ulasan filem TRANSFORMERS: LAST KNIGHT oleh Billy Tio

Spoiler Alert

1. As stupid as one could have imagined this movie is. Plot bodoh involved Camelot, knights of round table, Lancelot, MERLIN dan lain2. Tetapi majority of the film looks like Terminator Salvation dengan CGI yang tidak sebaik Terminator Salvation. After watched this trashy film, you rasa Terminator Salvation should win Oscar best picture.

2. Startnya filem ni = completely copycat opening war sequence of Ridley Scott's Gladiator, perang Germania itu. Tapi cinematography filem Last Knight ini terlampau teruk dengan camera work yang focus on close up shots, sangat memalukan cinematography dia...sial.

3. Sir Anthony Hopkins not able to add anything to this already completely rotten film. Even with his fly high blow up kematian, did not help at all.

4. All the jokes = lame dan insulting our IQ. This is expected from si Bay itu.

5. Filem ni ialah lebih kurang 25 advertisements stiched together jadi 1 movie...u got what I mean?

6. CGI effects walaupun good Tapi tidak sebagus CGI Terminator Salvation. Dengan camerawork selalu focus close up shots....lemah.... Tak syok tengok....no moments yang OK. Manusia free fall tak habis habis di ending lagi sial...over stretched over do over killed. Already is as worst as Age of Extinction.

7. Worst movies of the year so far...TIED WITH THE MUMMY...

Rating: 0/10 for this trashy film. Same level with The Mummy by Tom Cruise. Tidur in cinema is a sure thing.

How you feel bout this movie? Highly NOT recommended

Sunday, June 11, 2017

Mr. Os melakukan aksi stunt sendiri dalam filem Kembar Siam yang jauh lebih hebat daripada Fattah Amin

Dalam satu babak filem Kembar Siam (1988), Mr. Os (Allahyarham) pernah terjun dari menara air berketinggian bangunan dua tingkat. Ini menunjukkan beliau boleh berlakon dan beraksi lasak dalam filem, tidak seperti pelakon lelaki sekarang. Dah la lembik, menangis meraung-raung ditinggalkan kekasih malah kaku, keras, mangkuk hayun dan 99 patah kayu lagi semasa berlakon. *

Filem Kembar Siam arahan A.R. Badul menceritakan tentang seorang pemuda kampung bernama Yusop yang berhijrah ke Kuala Lumpur dengan tujuan untuk menjadi seorang superstar. Satu hari ketika di sebuah pusat snooker, Yusop terserempak dengan Os, seorang selebriti terkenal di mana wajah mereka seiras seperti kembar. Mereka kemudiannya bertukar identiti kerana Os mahu mengelak dari diburu oleh peminat-peminatnya. Dari situlah berlakunya pelbagai kekeliruan. Selain Mr. Os, filem ini turut dibintangi oleh Ziela Jalil, Isma Alif, Sheila Rusly dan Hussein Abu Hassan.

Filem ini adalah di antara filem-filem tempatan yang menggunakan seorang pelakon untuk berlakon dua watak (double role) selain Tan Sri P Ramlee dalam filem Anakku Sazali dan Mat Sentol melalui filem Mat Raja Kapor. Kiranya macam Shah Rukh Khan dalam cerita Duplicate atau Van Damme dalam Double Impact lah. Ini menunjukkan filem tempatan telah lama 'advance'.

Alfatihah untuk arwah Mr. Os.

* sumber: FB Norshah Madi

Kenali Sarah Danielle, gadis Wechat yang digoda oleh pelakon Syukri Yahya dengan ayat "Masuk bilik cepat! Nak tengok boobies!" yang membuatkan penyokong Syukri Yahya yang berhijab dengki gila

Tergelak baca komen² perempuan yang menyebelahi Syukri Yahya. Mengaku sajalah Sarah Danielle ni HOT GILA BABI kot! Aku pun terbeliak biji mata ni haa, gurl damn fineee, yo ass ain't got shit on dis chick. Buta ke... dengki? Oh.... dengki.

** Klik di sini untuk mendapatkan ID Wechat Sarah Danielle **

Hahahaha. She beautiful. Yang komen pun macamlah Syukri Yahya tu maksum sampai tak pernah buat salah? Hahahahaaha. Laju je nak backup jantan. Padahal yang komen tu tudung litup. Dah tu cakap this girl tak lawa. Aik??!!

DP Wechat kita pun cantik, wak. Kenapa Syokeri Yahya tak nak add ek??? Shittt!

She is hot. No doubt about it. I think she wanted to post her dislike to such act by that particular actor (whoever the shit he is) is just her way of telling others to not fall and be fooled by him. She didn't go to some tabloid compny and spread the news. The internet just picked up on her post je kot. I don't find a fault there.

Whatever it is memang minah ni hot. Tak lama lagi dapat banyak job dia. Hahaha! Rezeki uolss.

I don't really care what this girl is up to and whether that Syukri dude played with his chonchon while looking at her pictures but nigguh plis...  these ladies yang komen kata dia "tak lawa", they all need a reality check! Give credit where its due this chicka here is da chica chica woot woot!

"Nak tgk boobiess." Die...

IKR????" "Hey baybee, me konkon gettin stiff, lemme see some bonbon". Blergh...

"Perempuan cantik selalu diuji..."

Antara quote paling tepat aku dengar tahun ni. DD memang legend.

Memang dengki sebab budak tu lawa kot. Whenever I read "takde la lawa mana I cringe... Spoken with full of jealousy. Ke dia punya tahap lawa tu memang Miss Universe punya jenis?  Kalau tahap itu je diorang nak kata lawa, shows how unrealistic these freaks in the hijabs are.

Pelakon Julia Perez mennggal dunia tapi aku tak kenal pun dia siot! Siapa dia ni?

Kat news feed aku kecoh pasal Julia Perez meninggal dunia. Aku tak tahu Julia Perez tu sapa, ingatkan penyanyi lama Malaysia, sekali aku google then dalam kepala cam "Oh....ok.."..........................

Aku kalau Chris Cornell meninggal aku kenallah.

Mungkin kecoh sebab sebelum dia sakit ada satu show di televisyen Indonesia yang menilik nasib dia. Mungkin... Ada satu show tu, masa tu dia sihat lagi. Tilik nasib yang dia akan sakit apa entah. Tapi cerita dia sakit ni sedih la jugak. Aku pun baru baca.

Serious ar? Menakutkan siot.

Julia Perez atau mesra dengan panggilan Jupe meninggal sebab cancer cervix. Dia terkenal di Indonesia sebagai Ratu Dangdut yang hit dengan lagu Belah Durian. Jupe pernah menimbulkan kontroversi dengan provokasi yang mengatakan dia nak pakai coli laser untuk menyilaukan mata penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat. Aku tak tahulah macam mana bentuk coli laser tu. Aku tertunggu juga nak tengok masa siaran langsung dulu tu tapi tak ada cahaya laser di celah-celah. Mesti memancar-mancar. Oooowh....

Aku pernah berlakon dengan dia. Nice person in spite of what people gossip about her. Ko artis popolar kot, Joe. Agak pelik tak kenal beliau. Aku sendiri pun dulu tak kenal siapa dia tu.

Friday, June 9, 2017

Ulasan filem The Mummy (2017) oleh Billy Tio : "Abang Tom Cruise jatuh standard..."

Amaran: mungkin mengandungi spoiler

1. Long time tak pernah watch so trashy film in cinema.

2. Mr. Cocky yang survive a plane crash ada jugak seekor "side kick" yang ikut dia ke merata tempat. Lebih kurang macam cartoon Disney punya side kick... are you serious?!

3. Memang pun cerita yang nobody care langsung, tetapi pun tak payah duk flashback dengan jumpscare selalu....sampai meluat tengok bayangan otak si cocky ITU.

4. Abang Cruise jatuh standard untuk berlakon dalam filem teruk ni. For Tom Cruise fans, this is deepest condolences, your idol is very low in standard now, due to this film, Tom Cruise should be inferior to Brad Pitt for now I guess.

5. Yang masuk panggung semata mata untuk CGI pun kecewa, sebab filem teruk INI CGI dia sangat biasa saja. Jangan harap CGI macam Jurassic Park ataupun Brendan Fraser punya Mummy ori. Terbukti yang Jet Li punya Mummy Tomb Dragon pun bettercthan Tom Cruise Mummy.

6. Music skor pun macam teruk, lakonan mummy sekadar ikat tangan buka mulut luas luas untuk keriau saja. Cinematography pun seteruk jalan cerita. Dapat pelakon Oscar winner Russell Crowe berlakon sebagai badut cam nie pun ado.

Filem ni epic FAIL, sangat teruk, filem Cruise yang paling teruk. Markah "0" utk filem yang buruk ni.

You like Mummy 2017?? Share your view pls..

Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 8 Jun 2017
Genre: Aksi / Pengembaraan / Fantasi
Durasi: 1 Jam 50 Minit
Pengedar: United International Pictures
Pelakon: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake Johnson, Courtney B. Vance, Russell Crowe
Pengarah: Alex Kurtzman

Tuesday, June 6, 2017

Ulasan filem Anak Mami Nasi Kandaq (2016)

1. Sepanjang 1 jam 37 minit filem ini berjalan hati aku meronta ronta nak keluar dari panggung. Rasa terseksa batin sepanjang filem ni. Tiada satu perkataan pun yang mampu menggambarkan jengkel dan jijiknya aku terhadap filem ni.

2. Aku tonton juga dua filem francais anak mami terdahulu, Anak Mami The Movie dan Anak Mami Kembali. Aku secara peribadi merasakan kedua filem ini kelakar dan ada tujuan. Filem Anak Mami Nasi Kandaq bermula dengan masalah yang cukup kuat pada aku untuk dijadikan premis filem, tapi akhirnya hilang arah dan tujuan. Entah apa objektif setiap watak dalam filem ini pun aku tak tahu.

3. Kenapa perlu semua watak bila nak berinteraksi perlu menjerit jerit dan bersuara nyaring disertai dengan lenggok badan yang sangat komik? Adakah Anak Mami semuanya begitu? Tidak cukup dengan watak perempuan yang komikal, ditambah pula watak BAPA dan sidekicknya yang berperangai kebudak budakan.

4. Suntingan yang cukup teruk. kalau aku jadi lecturer di fakulti filem, aku akan gagalkan student yang buat editing yang aku kira tahap masuk televisyen pun tak boleh ni. Dah la color grading buat sendiri sampai over exposed, transition merapu, tempo lari, graphic teruk, macam kera baru dapat Final Cut Pro.

5. Aku tak pasti dari mana Razak Mohaideen dan FiTA Studio UiTM dapat duit dan berapa dia dapat untuk filem ni, Tapi takkan lah nak dapatkan audio yang bagus pun susah? Level bersepah! Dengan sekejap naik sekejap turun. Aku perasan ada part tu siap bergaung macam pakai built in mic dalam DSLR je. Weh produksi drama YouTube pun sound lagi power dari engkorang.

6. Dari segi setting pulak, apa mahal sangat ke nak bawak production team pergi ke Pulau Pinang untuk proses penggambaran? Penggambaran sepenuhnya dilakukan di Shah Alam dan DOP dengan Art Director tak perasan agaknya yang diorang ter-shoot segala papan tanda dekat background. At least try lah elak papan tanda. Agak agak la.

7. Aku cukup kecewa dan cukup sedih dengan filem ni. Besar besar tulis nama UiTM di awal filem dan keseluruhan filem ini menjengkelkan, cukup hodoh dan tidak melambangkan keilmuan tahap kesusasteraan mahasiswa universiti. Aku tak tahu apa perasan student FiTA bila tonton filem ni, tapi apa yang aku tahu, Razak Mohaideen memang biadap bila buat filem macam ni dan bawak nama institusi pengajian tinggi begini dengannya.

Rating: 0.5/5

Cukuplah David Teo seorang saja bodohkan Melayu dalam filemnya.

* dipetik dari group Facebook Movie Addict

Friday, June 2, 2017

Ulasan filem: BoBoiBoy The Movie

Jika saya realistik dalam hal mengulas Boboiboy bermula dengan study macam mana Nizam dan team start dengan Upin Ipin dan kemudian Boboiboy, ia agak impresif juga, di sebalik kekurangan mereka. Contoh; staf tak ramai, teknologi tak setinggi produksi luar. Mainly guna software yang boleh dapat di pasaran berbanding produksi luar yang siap ada R&D untuk kemaskini grafik.

Dan kebanyakan mereka ialah graduasi IPT tempatan,  belajar sendiri di bawah produksi kecil. Memang nampak kekurangannya (efek percikan air contohnya) tapi tak menjejaskan pengalaman aku menontonnya. Ceritanya simple pun kerana ia cuba stick to siri TVnya dan dalam masa yang sama tak alienate penonton baru (kerja sukar sebenarnya) jika dibandingkan dengan Pixar yang buat standalone feature story yang kita hanya baru kenal mulai filem tersebut (Pixar sendiri tak dapat lari dari dikritik melalui filem sekuelnya yang tak sehebat filem pertama dan perangkap mengulang / kitar semula idea lama).

Aku juga tak boleh deny the fact kita sebenarnya baru nak bertapak dalam dunia animasi 3D tapi aku harap yang berkerja dalam bidang ini ialah yang benar-benar mencintai kerja ini, bukan sebab ada agenda lain.

Anyway  BOBOIBOY is a grower to me. Kudos buat Animonsta.

Plot: Sekumpulan makhluk asing bernama Tengkotak tiba di bumi dan menculik Ochobot. Mereka mahu menggunakannya untuk mencari Sfera Kuasa yang tersembunyi di bumi. BoBoiBoy dan kawan-kawannya perlu menyelamatkan Ochobot dan membongkar rahsia di sebalik Sfera Kuasa tersebut.

Tarikh Tayangan: 3 Mac 2016
Genre: Animasi
Durasi: 1 Jam 40 Minit
Pengedar: PRIMEWORKS STUDIOS
Pelakon: Nur Fathiah Diaz, Anas Abdul Aziz, Dzubir Mohamed Zakaria
Pengarah: Mohd Nizam Abdul Razak